Manifestació a Madrid 7 d'abril "Joves sense futur" (foto El País) |
Comprenc perfectament que els joves estiguen indignats i que el tema comence a tractar-se ja en els principals diaris de l'estat, tot i que com diu l'enllaç de referència encara estan poc mobilitzats. El llibre d'Stéphane Hessel, Indignaos! (text íntegre en castellà) s'ha venut com a xurros tant a França com arreu del món i el motiu és clar: ha sabut desvetllar el punt feble o mostrar la ferida d'aquesta societat que ací té ja més del 40% dels joves a l'atur i es mou sota el comandament dels mercats financers i especulatius.
Hem passat de la situació d'una generació com la meua en la qual quasi tothom que acabava o no els seus estudis es col·locava en un lloc o altre de treball, accedia a la compra d'un habitatge i passava a formar part del sistema, a una altra generació que, com ells mateixos diuen, es troba sense casa, sense feina, sense futur i que ho passarà molt pitjor que nosaltres. Si no poden estar dins del sistema per lògica estan fora del sistema, desconfien dels polítics, dels sindicats, i no saben cap on pegar, perquè ningú els dóna cap solució.
Crec que davant d'això no val la resignació i que han d'intentar lluitar per guanyar-se les garrofes en el que siga i trobar feina on n'hi haja per sentir-se útils a ells mateixos i per poder viure del seu treball, però això no lleva perquè cada dia quan llegim els diaris i quan veiem els nostres joves tinguem motius per sentir-nos solidaris i indignats.
No n'hi ha dret!