dijous, 25 de març del 2010

La Festa per la Llengua. El Col·legi Públic Censal i Vila-real.

Enguany s’acompleixen 25 anys de les primeres Trobades per la Llengua a les comarques de la Marina i la Ribera. Això seria cap al 1985, doncs. En abril d’enguany farà tres anys que vam celebrar els 25 anys de la posada en marxa del col·legi públic Censal a Castelló de la Plana, el qual va rebre el Premi Vicent Ventura, per la defensa de la nostra cultura i identitat i pels seus valors d’ensenyament pedagògic, que van fer del Censal el millor centre públic de Castelló. D’ací a un parell d’anys, el 2012, s’acompliran els 25 anys de les Trobades a la comarca de la Plana, segurament amb l’UJI com a amfitriona, i 30 anys del col·legi Censal.

Vull dir amb això que ha plogut molt des d’aleshores. El Censal ha creat generacions de joves amb mentalitat crítica i generosa en tots aquests anys. Afortunadament no va ser l’únic col·legi amb aqueixes característiques i avui podem parlar d’una realitat escolar molt més favorable que aquelles desenes de joves que van començar a estudiar en valencià.

Enguany les Trobades es celebren a Vila-real. La ciutat té per a mi molts de records a tots els nivells. No sols perquè hi vaig viure durant quasi un curs, als quinze anys, a casa dels meus oncles, al Barranquet, quan aquest encara era de terra, els veïns treien les cadires a la fresca i els amics ens passàvem les hores mortes de la nit contant-nos els amors i els desamors de l’adolescència.

Vila-real és la ciutat dels Aplecs de la Plana, al Termet de la Mare de Déu de Gràcia. Records de lluites, cançons, il·lusions que vam viure als anys 70 i que en part vaig explicar ací al blog.

Si no passa res, enguany aniré el diumenge que ve també a la Festa per la Llengua. I em perdré entre tanta gent que pensen i senten com jo. Segur que ens retrobarem alguna gent i “parlarem d’això, i d’allò i de tantes altres coses...”

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.

Maties Segura Sabater ha dit...

Hello,

Do you understant catalan language?
I can give you more details if you need more information, but I dont have your e-mail address, because you are "anonimus" writer in the blog.

Please, write me to segura@sg.uji.es and I will try to respond your answers.

Sincerely,