dimecres, 18 d’agost del 2010

Els bous de sant Roc

Quan jo era jove, a Morella, m'agradava anar corrent davant i darrere dels bous, voltar el pilar de la plaça al crit de "va per dins" o "va per fora" dels cadafals. Els xics féiem el cadafals i les xiques el préssec amb vi, aquell préssec amb vi que al tercer dia de bous havia macerat tant que ja estava fortíssim per a veure'l.

Després els bous eren l'excusa per xarrar i passar la vesprada i berenar al descans el coc amb sardina o el coc amb tomata, i a esperar que vinguera la nit per poder anar a ballar amb la xica que preteníem.

La nostra penya, la penya la Maceta, vam fer cadafals més de 30 anys, des dels 12 o 13 anys.  Cabirons, cordes grans i primes, tacos grans i menuts per separar els cabirons, buscar el lloc per guardar els cabirons, el camió per portar-los a la plaça...tot era un procés que s'aconseguia miraculosament any rere any.

Avui m'he alçat per anar a vore l'entrada dels bous, però més que per vore l'entrada, per compartir l'esmorzar amb els amics: ous amb pernil i primentó, vi amb llimonada i carajillo de rom. Ja pareix que siga un poc més de festa.


(Foto baixada de http://comarquesnord.cat/ )