dilluns, 15 d’agost del 2011

Els volantins


Tinc la sort de viure al carrer de la Font. El carrer de la Font, tot i ser un dels carrers per on passa la processó quan es fa "volta general", era un carrer que els meus avis van triar per viure quan es van retirar del mas perquè estava prop del portal de sant Miquel i de l'eixida del poble. Ho dic pels animals, en aquest cas la burreta i el carro, que el portaven quasi tots els dies cap al mas de l'Aljub.També he trobat documents del segle XIX que anomenaven al carrer de la Font com el carrer Major, abans de portar el nom del patrici morellà afincat a Madrid Julià Prats.

Bé, deia que tinc la sort de viure al carrer de la Font perquè al carrer es planten o es posen dos dels elements més significatius de les festes de Morella: els volantins i la taronja. Els volantins s'ubiquen de costat a costat del carrer,  en un segon pis, des de la casa on viu part part de la família Dolz (barreja de Galan i de l'Aljub) i part de la família Borràs. I la taronja més amunt, entre el carreró del Tintoré i el de Guimerà.

Els volantins sols es posen a l'Anunci i a les Festes Sexennals. La taronja sols a les Festes Sexennals. Doncs bé, avui per primera vegada a l'Anunci hem vist ballar als volantins de la mà experimentada de Ximo, que han efectuat un seguit de reverències davant de la mare de déu d'Agost (que s'ha aturat amb el seguici de la processó quan passava per sota d'ells)  abans de posar-se a ballar i han acabat amb una altra sèrie de reverències. El carrer s'ha omplert de gent per vore'ls ballar i jo he experimentat una petita emoció, que res té a vore amb coses d'esglèsia o celestials, sinó amb records atàvics de vivències, del pas del temps, de pertinença a un lloc, a una terra, a un poble.