Al Servei de Llengües i Terminologia hem elaborat unes Propostes per millorar els usos lingüístics a la Universitat Jaume I de cara a les eleccions a Claustre i al Rectorat que se celebraran el proper mes de maig de 2010:
1. Propostes generals
1.1. El català ha de ser la llengua d’ús normal en els estudis. El multilingüisme que hi puga haver a partir d’aquests estudis en el nou marc europeu universitari s’ha de gestionar sense perjudici de la llengua pròpia.
1.2. Els currículums dels estudiants han d’incloure el foment i l’acreditació de les habilitats de comunicació oral i escrita en la llengua pròpia i en llengües estrangeres, de manera que quan acaben la carrera puguen disposar d’un nivell C1 de català i d’un nivell B2 de llengua estrangera.
1.3. El Servei de Llengües i Terminologia ha de donar suport tècnic a les necessitats derivades de l’EEES, i la Universitat l’ha de proveir dels recursos necessaris.
1.4. La Universitat Jaume I ha de tenir en marxa el curs proper un nou Pla de política lingüística, i el Servei de Llengües i Terminologia ha de participar en la seua execució.
1.5.- S’ha de crear un vicerectorat de Política Lingüística que planifique i done solucions de manera unificada a les necessitats multilingües de la docència, la investigació i l’administració.
2. Propostes específiques
2.1. Quant al Servei de Llengües i Terminologia
2.1.1. Cal potenciar el Servei de Llengües i Terminologia com a òrgan de gestió dels usos multilingües de la Universitat Jaume I amb recursos humans (plantilla dedicada al valencià congelada des del 1991) i econòmics.
2.1.2. El Servei de Llengües i Terminologia ha de treballar en recursos per a activitats presencials i no presencials, amb l’aprenentatge del català i de les altres llengües.
2.1.3. Aquest treball del Servei de Llengües i Terminologia en l’àmbit del multilingüisme, per garantir textos i material didàctic, ha de permetre potenciar el català i afavorir alhora l’aprenentatge de llengües.
2.2. Quant al multilingüisme
2.2.1. En el context creixent de multilingüisme, el català ha de ser la llengua preeminent i de referència, la llengua de funcionament de la institució i la llengua d’ensenyament majoritària, per a la qual cosa cal la posada en marxa d’uns criteris o reglament d’usos lingüístics.
2.2.2. Per augmentar la docència en valencià cal progressar en la perfilació lingüística de les noves places i en la carrera docent del PDI. Igualment, caldrà establir objectius concrets i percentatges d’augment de docència en valencià i en les altres llengües.
2.3. Quant a l’acolliment lingüístic
2.3.1. La informació que han de rebre els estudiants d’acollida sobre la presència de la llengua catalana a la universitat s’ha de presentar en positiu i com un valor afegit a la seva formació.
2.3.2. S’han de refermar els programes d’aprenentatge de la llengua, especialment a les universitats d’origen.
2.3.3. S’han de programar i millorar les activitats d’acolliment lingüístic per als estudiants nouvinguts.
2.4. Quant al català a la UE
2.4.1. Des de l’UJI s’ha de defensar la presència de la llengua catalana dins la UE.
2.4.2. El català ha de constar en la documentació acadèmica que es genere arran de la implantació de l’EEES, per exemple en el suplement al títol, juntament amb l’anglès.
Castelló de la Plana, 24 de març de 2010
3 comentaris:
M'agrada.
Com han quedat les eleccions?
el nou equip valora positivament la vostra aportació?
Hola Josep,
Pel que fa al resultat de les eleccions vaig publicar aquest escrit al blog: http://vinatxos.blogspot.com/2010/05/eleccions-la-universitat.html
El candidat a rector, va acceptar la majoria de les nostres propostes i les va incloure al seu programa electoral, excepció feta de la creació d'un vicerectorat de Política Lingüística. Sobre aquest tema va dir que, de moment, la política lingüística la portaria ell directament. Més avant ja voria si posava un comissionat o delegava algunes funcions en algun vicerectorat.
No obstant això, encara no hem pogut parlar amb ell sobre el futur. No sabem tampoc quan prendrà possessió com a rector.
Una abraçada,
Publica un comentari a l'entrada