dimecres, 8 de juny del 2011

Sí al valencià. Concentració, dijous, 9 de juny, a les 19 hores, a la Casa dels Caragols, carrer Major 78. Castelló




Els desficacis del conseller Font de Mora semblen no acabar-se, tot i que està a punt de deixar el càrrec. La darrera proposta seua és una proposta de decret "per regular el plurilingüisme a la Comunitat Valenciana". Aquesta proposta ha trobat una resposta absolutament negativa en la comunitat educativa.

Sense consultar als experts en educació que no siguen del PP, Font de Mora es llança a proposar un model lingüístic per a l'ensenyament en primària i secundària que a grans trets marca uns horitzons mínims i màxims per a l'estudi en tres llengües vehiculars possibles: L'anglès pot arribar fins a un màxim del 33% de les matèries i el castellà i el valencià fins a un mínim del 33% cada una.

La llengua vehicular d'introducció primera a Educació Infantil seria la que decidira la majoria dels pares del col·legi i el centre hauria d'adequar els percentatges de cadascuna de les llengües al que ells decidiren. Per descomptat s'eliminen les "línies en valencià" i tots els estudiants passen a estar en un únic grup, amb la consegüent reducció de professorat i mitjans, i, al cap i a la fi, de diners.

A més a més s'hi indica en quina llengua s'han de fer determinades matèries i altres queden a la decisió del centre. Per exemple, en Primària "Coneixement del Medi" és en valencià i "Matemàtiques" en castellà. En la ESO "Ciències de la Natura" i "Socials" són en valencià i "Matemàtiques" i Tecnologia" en castellà. La resta de matèries poden ser en una llengua o altra, segons decidisca el centre, sempre d'acord amb els percentatges.

Aquest model, semblant al que el PP està fent amb el gallec, i que va tindre una resposta en contra de tota la comunitat educativa gallega, està tenint uns resultats molt negatius a Galícia i suposa un retrocès en l'aprenentatge del gallec i en gallec, segons ha explicat Carlos Callón, president de la Mesa per la Normalització Lingüística a Galícia, en una entrevista a Vilaweb.

No hem de deixar que el que el PP està provant a Galícia ens ensorre al País Valencià. Per a això hi ha convocades manifestacions a València, Alacant i Castelló demà, 9 de juny. A Castelló, a les 19 hores, a la Casa dels Caragols (carrer Major, 78). És la seu de la delegació territorial del Govern valencià.