dimarts, 28 de febrer del 2012

Paella mixta a l'UJI: Unión Universitaria s'enfronta a altres sindicats d'estudiants i al Rectorat.

Els estudiants de l'UJI estan dividits. Com ho està la societat de Castelló, del País Valencià i de l'estat, en general. Hi ha un col·lectiu, majoritari, que  s'anomena Unión Universitaria, que va guanyar les eleccions d'estudiants al Claustre de la Universitat de l'any 2010 i que va aconseguir 28 de 37 representants (el 75,6%). Els altres 9 representants els va obtindre Campus Jove (el 24, 4%). El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC)  i Generació Universitària no van obtindre representació. Amb la qual cosa Union Universitària té sobradament la majoria absoluta al Consell de l'Estudiantat de l'UJI.

 Vicente Rambla, Sergio Toledo (Unión Univ.),
Carlos Fabra, Francisco Camps i
José Luís Saura (Unión Univ.)
Sols cal entrar en les pàgines web anteriors de cada un d'ells per veure com es defineixen. Unión Universitaria diu (en castellà) que "nosotr@s defendemos y tenemos la convicción que cada persona puede tener unas ideologías o creencias pero que dentro de la universidad estas se han de aparcar". I sobre  a què s'hi dediquen: " Desde Unión Universitaria apostamos por fomentar la participación del estudiantado en actividades tanto lúdicas, mediante ciclos de cine, torneos de póker y ajedrez entre otras muchas actividades, como formativas, mediante cursos convalidables por créditos de libre configuración para las licenciaturas y ECTS para los nuevos grados."

Per tant, amb eixe esperit libèrrim de pertinença al partit que es vulga, algun dels seus membres que ix a la foto de dalt anava en les candidatures a les eleccions municipals en les llistes del PP de Castelló de la Plana (pdf, pàg 24). Això no vol dir, segurament, que no hi haja joves d'altres partits o la majoria d'independents.

Encara estem per vore, almenys jo no ho he vist, alguna convocatòria de l'associació majoritària de l'UJI en defensa de l'IES Lluís Vives (sí que ho han fet ara al seu web) o la seua participació com a tal associació en alguna "mani" en contra de les retallades del Consell o de Rajoy. Allò que sembla que més li va a Unión Universitària és l'alegria de ser joves, la festa de benvinguda o ara la festa de les paelles i no ficar-se en lios.  Ara, al rector sí que li van muntar un bon "pollo" quan va deixar els estudiants sense el concert de benvinguda del curs a causa de la crisi i va destinar eixos diners a ajudes socials. És el món de la festa i ja se sap, sense festa no podem estar, "les retallades han de ser per a tots igual" deien.

Capçalera del web del SEPC a l'UJI
El cas contrari, ideològicament parlant, és el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que són peluts, barbuts, vam amb rastes i convoquen manifestacions, amb molt d'èxit per cert, en contra de les retallades, contra la repressió policial a València i per la universitat pública i de qualitat.

Prova d'aquesta diferència de comportament és el comentari que un representant d'Unión Universitària va fer al Consell de Govern el dimecres passat i que va reproduir el vicerector Andrés Marzal al seu facebook: "Como decía Rutger Hauer al final de Blade Runner, "he visto cosas que vosotros no creeríais". Hoy, en el en Consejo de Gobierno de la Universitat Jaume I, un representante de los estudiantes por Unión Universitaria ha dicho que rechaza todo tipo de violencia, pero que había que tener en cuenta que la primera manifestación de los estudiantes del Lluís Vives era ilegal. A algunos ancianos del lugar se nos ha caído el alma a los pies. Mareeeeee."

Cartell vaga 29 febrer
El divendres passat, dos dies després dels incidents anteriors, es celebrava la Festa de les paelles a l'UJI. No sé si per sort o per desgràcia, no he participat mai en aquesta festa que se celebra a l'UJI des de fa anys el dia de l'aniversari de la creació de la Universitat, festa bàsicament estudiantil multitudinària d'esbarjo i disbauxa. La qüestió que enguany, allà que van Àlex Tejedor (SEPC) i Pablo González (A Contracorrent) a intentar penjar una pancarta al mig de l'escenari contra el sistema capitalista i convocant a la vaga d'estudiants de demà, dia 29 de febrer. "Tocava" o no "tocava"? Què va passar? que no ho van aconseguir. Els dirigents d'Unión Universitaria van cridar els guàrdies de seguretat que van fer fora de l'escenari la pancarta i els líders protestants. En la picabaralla es degueren dir alguna cosa uns als altres, tot i que no va arribar la sang al riu.*(vegeu nota al final del post)

El cas és que El Consell de l'Estudiantat que pilota Unión Universitària ha denunciat els fets "violents" davant el rector de l'UJI i Campus Jove (en l'òrbita socialista) s'ha desmarcat del comunicat de "denúncia" del Consell de l'Estudiantat  i que els englobava en la manera de valorar "els fets de les paelles".

A hores d'ara crec que ja sabem on som cadascú: els d'Unión, que s'han quedat a soles, intentant criminalitzar el vicerector i els sindicats de la pancarta; els de Campus Jove que s'ho miren de lluny; i els de la pancarta treballant perquè isca bé la vaga general d'estudiants de demà. Us sona aquest tipus de comportament en la societat civil?

Tots són bons xics. Tots de bona família. Pregunta d'examen: on estaran uns i altres en l'escala social d'ací a deu anys i per què?

* Nota 2/3/2012. Segons un dels comentaris al post les persones que van pujar a l'escenari eren les dues del SEPC i no com sembla deduir-se de la informació del "Mediterráneo".

8 comentaris:

María José ha dit...

Molt bò, Maties! :-)

Maties ha dit...

No has esmenat les amenaçes fetes per els dos "caps" del SEPC i d'A Contracorrent, i l'agressió d'aquest ultim tirant-li un cigarro encés a la cara...

Ay la pastilleta, que la memoria ens falle!!!

Felip, o Felipe, si parles català a la manera de València o castellà. ha dit...

L'apoliticisme és el principi del feixisme

Maties Segura Sabater ha dit...

Bona nit,

No sé la versió de l'altra part. En qualsevol cas, no és correcte amenaçar ningú ni menys encara tirar cigarros encesos a la cara.

Per cert, vas avui a la vaga?

Anònim ha dit...

Sembla que sigui una qüestió més profunda sobre la universitat i la política, especialment esfereïdora en Castelló.

No es tracta només de persones concretes amb nom i cognom, sinó d'una manera d'entendre i viure la pràctica universitària com una esfera més de la vida i la convivència. Els de més amunt són els primers en renegar de la política a les aules. La repolitizació des de baix sempre és complicat.

Però no cal fer-se mala sang. Ja sabem que la lluita és contínua.

M.

L'Albalatillo ha dit...

Ostimeta, què bo! Norabona, Maties!

Anònim ha dit...

Lo siento, peo deberías informarte bien antes de escribir. No fueron un miembro de SEPC y otro de A Contracorrent quienes subieron al escenario. Concretamente fueron dos miembros de SEPC. La desinformación llega a todas partes. Ah, y dar credibilidad al periódico Mediterráneo, eso si que tiene "telita".

Maties Segura Sabater ha dit...

Tens raó pel que fa a donar la informació correcta del cas de l'escenari. Ja deia en un comentari anterior que no coneixia les versions completes del fet. M'he fiat dels diaris quan podia haver comprovat la informació preguntant a les persones que hi van intervindre. Se suposa que això ho haurien de fer també els bons periodistes. Demane disculpes per això.