diumenge, 21 de novembre del 2010

Les Normes de Castelló, la lectura i Albert Fabra

F. Sanchis, A. Fabra i M.A. Mulet
Hi ha persones que tenen el cognom Fabra i no estan acusades de suborn, per exemple un company meu de l'Institut, o també em vénen al cap altres persones anomenades així, com ara el mestre Pompeu Fabra, o els de les filatures, Fabra&Coats. També hi ha els qui es diuen Fraga, com un veí meu de l'escala; i fins i tot hi ha la ciutat de Fraga (ja sabem... de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó), i quan els pronunciem no pensem en Don Manuel.

Ho dic perquè divendres passat l'alcalde de Castelló,  Alberto Fabra, va declarar, aprofitant un conveni amb la Fundació Huguet (entitat valencianista de la ciutat, entre els membres de la qual hi van figurar Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner i avui Ferran Sanchis o Vicent Pitarch) per promocionar la lectura en valencià, que donaria suport a una proposta del Bloc Nacionalista Valencià per declarar les Normes de Castelló Bé d'Interés Cultural (BIC), dins de la catgoria de béns immaterials. En aquest acte, l'alcalde de la ciutat, segons conten les cròniques, va llegir un text en valencià d'explicació de la promoció de la lectura en cinc espais públics de la ciutat (Grau, Censal,  Manuel Azaña, Centre Urban o el Primer Molí).

La novetat rau en el fet que l'alcalde de la ciutat i terme de Castelló va llegir el tex en valencià i va fer unes afirmacions que ni el més independentista dels nacionalistes seria capaç de fer. Però a més a més, amb "trellat", com diuen a la Plana, que és la variant del "seny" català.

L'alcalde, que a hores d'ara ja el podem anomenar Albert (amb accent tònic a la "e", i no Àlbert, com alguns presentadors de TVE), va declarar que l'Ajuntament de Castelló està compromés perquè el valencià siga la llengua de tots  i totes (compte!). I que el valencià ha de ser la llengua d'integració,  i més a Castelló, que és on més es parla (de la Comunitat, Regne o País).

Preguntat l'alcalde pels periodistes si alguns membres del PP s'ofendrien per declarar BIC a les Normes de Castelló, va respondre que aquestes Normes estan acceptades per tots i reconegudes per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Que ens va costar molt arribar al consens i ara hem de mantenir-lo.

Les Normes de Castelló seran, per tant, i gràcies a la majoria absoluta del PP a l'Ajuntament de Castelló (si després ho aprova el Consell de Paco Camps), Bé d'Interès Cultural Immaterial, com el flamenco, els castellers, o la dieta mediterrànea. I a mi això ja m'agrada. Caldrà dedicar a les Normes algun espai públic més (ja tenim una plaça a Castelló amb aquest nom, enfront de la caserna de la Guàrdia Civil, per si de cas) alguna sala d'exposició permanent, i, sobretot caldrà promocionar el seu ús. I tothom de Castelló i comarques haurà de saber què és això de les Normes de Castelló. En definitiva, l'única manera de promoure les Normes serà parlar, no de les Normes, sinó parlar en valencià.

Inqüestionable. Albert Fabra és alt i ros, del PP sí (encara que això pot passar a les millors famílies). Ara sols falta que parle en valencià.  Si ho fera alguna vegada, de les mil vegades que intervé en públic en castellà a l'Ajuntament o a les Corts Valencianes, em pensaria de donar-li el meu vot.  Llàstima que estic empadronat a Morella!