divendres, 6 de maig del 2011

Bildu

Logo de Bildu
El Tribunal Constitucional espanyol ha legalitzat la coalició electoral Bildu (formada per Eusko Alkartasuna, Alternatiba, la plataforma ciutadana Herritaron Garaia i independents abertzales i d'esquerra) o el que és el mateix, no ha trobat obstacles perquè es puga presentar a les eleccions municipals i a les institucions forals basques i navarreses. El resultat de la votació ha estat ajustat, un 6 a 5, favorables a la seua presentació a les eleccions. Ha calgut esperar fins al límit del temps establert, una hora abans que començara la campanya electoral a les 11 de la nit d'ahir perquè el Tribunal anunciara el resultat de la votació.

En el seu moment, també em vaig mostrar favorable a la legalització de Sortu, marca triada per una branca de l'esquerra abertzale per a la participació en les eleccions. Si Sortu no hagúes estat il·legalitzat hauria format part de la coalició Bildu (com a partit) com a part d'aquest pol sobiranista. Imagino que molts dels independents i gent d'esquerra abertzale vinculats a Sortu i no marcats en anteriors conteses electorals en l'òrbita d'aquesta esquerra abertzale aniran ara en les llistes de Bildu. I que des de Sortu es demanarà el vot per a Bildu.

Deia "una branca" de l'esquerra abertzale perquè també cal comptar amb Aralar, escissió d'Herri Batasuna o de la coalició Euskal Erritarrok, que també hi participa des de l'any 2003 a les eleccions, per la qual cosa serà interessant ara veure el vot "prestat" abertzale que tenia Aralar dels qui no podien podien votar HB. De fet el món de l'esquerra abertzale és un conglomerat de sigles i escissions, com una del mateix Aralar (Araba bai que anirà amb Bildu), dividit i difícil d'interpretar i que sense dubte haurà de portar a una conjunció de forces per la pròpia dinàmica electoral i perquè al cap i a la fi, els vots són finits una vegada tocat el sostre electoral.

La presentació electoral de Bildu (reunir/reunir-se en euskera) és una bona notícia.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Noves esperances llançades al cel!! :D

Tant de bo es deixi avançar al poble basc...

Sense oblidar els límits del sistema electoral i els que imposen les forces repressores i conservadores de l'actual ordre de les coses...

Seguim endavant!

M.