dimarts, 17 de maig del 2011

Eleccions locals i autonòmiques (1). La identitat dels valencians.

Mapa País Valencià
Arribarà el dia 22 de maig, dia de les votacions, sense que hàgem fet una reflexió, o almenys no per escrit, sobre les eleccions autonòmiques i municipals. M'agradaria fer-ho avui sobre la identitat dels valencians, atès que aquesta representació ideològica influirà sense dubte sobre les actituds a l'hora de dipositar el vot. En un País, territori o comunitat (com vulgueu) on la immensa majoria dels seus ciutadans se senten majoritàriament espanyols o tan espanyols com de la comunitat autònoma, poc èxit electoral tindran aquelles formacions que basen sols les seues espectatives en una ideologia nacionalista.

Els valencians som els tercers de tota Espanya que ens sentim "sols espanyols" (després de Madrid i Castella-Lleó), els segons que ens  sentim "més espanyols que del territori" i els cinquens per la cua en sentir-nos "més de la nostra terra que espanyols", comparats amb totes les altres regions i nacionalitats. Segons un estudi fet per la Fundació José Ortega y Gasset y Gregorio Marañón, del qual es feia ressò "El País" , el 19% dels valencians se sent "sols espanyol", el 16% "més espanyol que valencià", el 51% "tan espanyol com valencià", el 8% "més valencià que espanyol" i el 3% "sols valencià".

Aquest estudi augmenta en 3,6 punts les xifres dels qui se senten sols espanyols o més espanyols que valencians (35%) que l'estudi del CIS d'ací baix (31,4%) i manté la suma d'aquells que se senten més valencians que espanyols o sols valencians, 11% en un cas i 10,5% en l'estudi del CIS.
Paella valenciana
CIS. Baròmetre autonòmic de la Comunitat Valenciana. Identitat dels valencians. Gener-març de 2010: http://www.cis.es/cis/opencms/-Archivos/Marginales/2820_2839/2829/Es2829CVal.pdf  

PREGUNTA 48
¿Con cuál de las siguientes frases se identifica Ud. en mayor medida?

Me siento únicamente español/a                    16.4 % (123)

Me siento más español/a que valenciano/a     15.0 % (112)

Me siento tan español/a como valenciano/a    56.1% (420)

Me siento más valenciano/a que español/a      9.0%    (67)

Me siento únicamente valenciano/a                 1.5%   (11)

N.S.                                                               0.9%    (7)

N.C.                                                               1.1%    (8)

TOTAL 1 00.0 (748)


I aquest resultat ens deixa per sota de la mitjana de la resta de comunitats que se senten més de la seua comunitat autònoma o sols de la seua seua comunitat autònoma, 16,4% de la mitjana de l'estat front al 10,5% del nostre territori.

3. Baròmetre estat. Identitat conjunt d’Espanya


PREGUNTA 23

¿Con cuál de las siguientes frases se identifica Ud. en mayor medida?

Me siento únicamente español                                            17.5 (433)

Me siento más español que de mi comunidad autónoma        8.9 (219)

Me siento tan español como de mi comunidad autónoma       52.0% (1285)

Me siento más de mi comunidad autónoma que español         10.2% (253)

Me siento únicamente de mi comunidad autónoma                    6.2% (153)

N.S.                                                                                         0.8% (20)

N.C.                                                                                         4.4% (109)

TOTAL                                                                                   100.0 (2472)


Camps a la presó. Falla Na Jordana
2011. Foto diari AVUI.
Per tant, amb una població que està contenta d'"ofrenar noves glòries a Espanya" d'aquesta manera i amb aquest vigor, poc poden les alternatives nacionalistes (per no nomenar les independentistes) que s'haurien de repartir eixe 10,5% de la població, que també pot repartir en algun grau o altre el seu vot entre partits de l'esquerra, com ara el PSPV-PSOE o Esquerra Unida (atès que aquest sentiment no sols caldria atribuir-lo en principi als votants nacionalistes en exclusiva).

Sí, perquè si comptem els qui se senten sols valencians, anem del 3% de l'estudi de la Fundació Gregorio Marañón a l'1,5% de l'estudi del CIS. I aleshores sí que, com diu aquell, el darrer que apague la llum.

Desenganyem-nos! després de Castella-Lleó i de Madrid els valencians som els més espanyolistes de l'estat. On està el sentiment de poble valencià? Què ha fet la Generalitat Valenciana en tots aquests anys d'autonomia? On està el nostre sentit de pertinença a una terra?